هواکش آکسیال سقفی یکی از مدل های پرکاربرد در میان دیگر مدل های هواکش آکسیال است. در قسمت مقالات مرتبط، این مدل هواکش که طراحی و کاربری ساده ای دارد را با مدل دیواری مقایسه کرده ایم و سپس به بیان ویژگی های هواکش آکسیال سقفی پرداخته ایم.
هواکش ها انواع مختلف و کاربردهای متنوعی دارند ، هواکش های آکسیال از نوع رایج و کاربردی هواکش های موجود در بازار هستند. هواکش های آکسیال یا هواکش محوری ساده بوده و هوا در راستای محور آن حرکت می کند. این نوع هواکش حجم هوای بیشتری نسبت به سایر موارد مشابه تولید می کند و ارزان تر هستند. جریان هوایی که این نوع هواکش ایجاد می کند فشار کمی دارد و در صنایع مختلف کاربرد زیادی دارد . در مواردی که نیاز به تولید حجم هوای زیاد داریم این نوع هواکش ها مناسب می باشند و مناسب برای کاربردهای روزمره است.
هواکش آکسیال از جهت نصبی دو نوع دیواری و هواکش آکسیال سقفی هستند.
دو نوع اصلی هواکش های سقفی:
1. هواکش آکسیال سقفی: مناسب برای فضاهای کوچک و متوسط
2. هواکش سانتریفیوژ سقفی: مناسب برای فضاهای بزرگ
با محاسبه حجم اتاق در مورد انتخاب نوع هواکش سقفی خود تصمیم بگیرید.
هواکش آکسیال سقفی چیست:
هواکش آکسیال سقفی از انواع هواکش آکسیال بوده برای زمانی که نیاز به فشار هوای زیاد نیست و تهویه مدنظر است کاربرد دارد. هواکش آکسیال سقفی همان طور که از نام آن مشخص است، قابل نصب در سقف می باشند. هواکش آکسیال سقفی یک راه حل عالی برای فضایی است که برای نصب محدودیت وجود دارد و یا برای کاهش صدای ایجاد شده نیاز است که خارج ساختمان نصب شوند. هواکش آکسیال برای طیف وسیعی از برنامه های کاربردی مناسب هستند.
مزایای هواکش آکسیال سقفی:
• موتور و پروانه های هواکش آکسیال سقفی قدرت بیشتری نسبت به هواکش آکسیال دیواری دارد.
• هواکش آکسیال سقفی قابل نصب بر روی پشت بام بوده و در صنایع مختلف و ساختمان ها کاربرد دارد.
• پروانه های هواکش آکسیال سقفی فولادی یا آلومینیومی بوده و سرعت آن ها قابل کنترل است.
• با کنترل سرعت می توان در مصرف انرژی برق صرفه جویی کرد.
• حجم هوای مناسبی را تولید می کند.
معایب هواکش آکسیال سقفی چیست:
• هواکش آکسیال سقفی به علت اینکه روی پشت بام نصب می شوند نصب و نگه داری آن مشکل است.
• هواکش آکسیال سقفی چون بر روی سقف نصب می شود در معرض گرد و غبار، باد و باران می باشد.به همین دلیل باید با استفاده از استاندارد IP هواکش آکسیال سقفی را در برابر شرایط جوی نامناسب مقاوم کرد.(آی پی یک استاندارد بین المللی برای تعیین مقاومت وسیله الکتریکی در برابر گرد و غبار و آب است.) گرچه این نوع هواکش ها گران تر هستند اما طول عمر و کارایی آن ها افزایش می یابد.
کاربرد هواکش آکسیال سقفی:
هواکش آکسیال سقفی در مراکز تجاری و اداری، کارخانه ها یا صنایع استفاده می شود. هواکش آکسیال سقفی طوری طراحی شده که هزینه کمتر و کارآمد تر از سایر گزینه های خنک کننده می باشند.
هدف از نصب هواکش آکسیال سقفی:
هواکش آکسیال سقفی با ایجاد فشار هوا و ایجاد فشار مثبت هوا در محوطه راه پله، راهرو، ساختمان ها و محل های صنعتی و تجاری برای جلوگیری از گسترش دود در محل، محافظت از مردم از خطرات آتش سوزی و ایجاد تهویه عمومی در ساختمان های صنعتی، اداری و مسکونی استفاده می شود.
هواکش آکسیال سقفی چیست؟
در مواردی که برای نصب هواکش، فضای کمی وجود دارد و یا این که برای کاهش سر و صدای ناشی از هواکش ها، لازم است که هواکش در بیرون از ساختمان نصب شود، هواکش آکسیال سقفی بهترین گزینه به شمار می رود. علاوه بر این که هواکش آکسیال سقفی برای انجام عملیات تهویه استفاده می شود، در بسیاری از مواقع می تواند از بروز حوادثی نظیر آتش سوزی جلوگیری به عمل آورد
هواکش های آکسیال سقفی از ساده ترین هواکش ها می باشند که از پر کاربرد ترین هواکش ها نیز به شمار می ایند. شاید برایتان جالب باشد که پنکه ی سقفی یکی از انواع هواکش آکسیال سقفی می باشد؛ در واقع پنکه ی سقفی از ابتدایی ترین و ساده ترین هواکش های آکسیال سقفی می باشد. در کنار هواکش آکسیال سقفی، هواکش سانتریفیوژ سقفی نیز وجود دارد، هواکش های سانتریفیوژ سقفی اغلب برای فضا های بزرگ، و هواکش آکسیال سقفی برای فضا های کوچک مورد استفاده قرار می گیرد.
هواکش آکسیال سقفی نظیر سایر ابزار های تهویه ای دارای تعدادی مزایا و معایب می باشد، در این بخش از مقاله قصد داریم برخی از این مزایا و معایب را مورد بررسی قرار دهیم. همان طور که در بخش قبلی نیز اشاره کردیمپره های هواکش اکسیال سقفی اغلب از جنس آلومینیوم یا فولاد بوده و این امکان را دارا می باشند که سرعتشان کنترل شود. با کنترل سرعت، می توان میزان مصرف برق را نیز کنترل کرد.
هواکش آکسیال سقفی حجم هوای بسیار مناسبی را ایجاد می کند و می تواند بسیاری از نیاز ها را در صنعت بر طرف نماید. علاوه بر مزایای بالا یکی دیگر از مزیت های مهم هواکش آکسیال سقفی، موتور آن می باشد. قدرت هواکش آکسیال سقفی معمولا در مقایسه با سایر هواکش ها بیشتر است و عملکرد بهتری دارد. پس از بررسی کردن برخی از مزایای هواکش آکسیال سقفی، به سراغ معایب آن می رویم. با توجه به این که هواکش آکسیال سقفی بر روی پشت بام نصب می گردد، محافظت از آن کار آسانی نیست و نیاز به دقت بالایی دارد. هواکش آکسیال سقفی به شدت در معرض عوامل محیطی نظیر باد، باران، گرد و وغبار و ... می باشد، با توجه به این موضوع باید تمهیداتی به عمل آید تا هواکش آکسیال سقفی در برابر اینگونه عوامل مقاوم باشد و خسارتی به آن وارد نشود.
این مدل هواکش دارای دو نوع نصبی اصلی است که شامل مدل دیواری و سقفی می شود.
هواکش آکسیال سقفی
هواکش های آکسیال از ساده ترین نوع هواکش های موجود در بازار هستند. این هواکش ها که به ساده ترین شکل در مسیر حرکت محور خود هوا را گرفته و به بیرون پرتاب می کنند از پر کاربردترین نوع هواکش نیز هستند. این مدل هواکش دارای دو نوع نصبی اصلی است که شامل مدل دیواری و سقفی می شود. پنکه سقفی که همه ما آن را در منازل دیده و از آن استفاده کرده ایم به عنوان ابتدایی ترین و ساده ترین نوع هواکش آکسیال سقفی به شمار می رود.
هواکش آکسیال سقفی کاربرد های بسیار زیادی در صنعت و همچنین در منازل دارد. در کاربری هایی که به فشار هوای بالا نیازی نیست و فقط به تهویه حجم بالایی از هوا نیاز داریم استفاده از این نوع هواکش بهترین انتخاب است. این مدل هواکش در مقایسه با هواکش دیواری قدرت موتور بیشتری دارد چون باید هوا را در منطقه وسیع تری به حرکت در بیاورد.
تفاوت هواکش آکسیال سقفی با مدل دیواری
قطعا با شنیدن نام مدل سقفی، مدل دیواری نیز در نظر شما پدیدار خواهد شد. در ادامه به مقایسه دو مدل با یکدیگر خواهیم پرداخت.
• همانطور که در بالا اشاره شد، هواکش آکسیال سقفی نیاز به موتور قوی تر برای به گردش در آوردن حجم بیشتری از هوا دارد. بنابراین به طور معمول مدل سقفی موتور و پروانه های قوی تری دارد.
• با توجه به محل نصب هواکش آکسیال سقفی که بر روی سقف ساختمان است، نصب اولیه و همچنین نگهداری و بازدید های هواکش مشکل تر از مدل دیواری خواهد بود.
• هواکش آکسیال سقفی بر روی سقف ساختمان ها نصب می شود بنابراین به طور مستقیم با باران و شرایط جوی نامناسب در تماس خواهد بود. برخلاف هواکش دیواری که معمولا در زیر سقف و پوشش مناسب قرار دارد هواکش سقفی این پوشش را ندارد و به همین دلیل دچار مشکل خواهد شد. راه حل اصلی استفاده از هواکش هایی با استاندارد آی پی است که در مقابل ورود آب و گرد و غبار مقاوم باشد. قطعا تهیه اینگونه هواکش ها هزینه بالاتری دارد اما تهیه و نصب آن ها خیال شما را برای به مشکل نخوردن هواکش آکسیال سقفی در شرایط آب و هوایی بد راحت می کند.
مزایای استفاده از هواکش آکسیال سقفی
همانطور که در بالا مشاهده کردید هواکش آکسیال سقفی در مقایسه با نمونه دیواری خود دارای تفاوت های عمده ای است. در ادامه به مزایای استفاده از این هواکش ها اشاره خواهیم کرد.
• هواکش آکسیال سقفی به طور معمول دارای موتور و پروانه های قدرتمند تری است. این مدل هواکش ها در مقایسه با مدل دیواری پیشرفته تر هستند و کاربری حرفه ای تری دارند. بنابر نوع کاربری این هواکش ها معمولا پروانه های فولادی و آلومینیومی دارند و موتور قدرتمند آن ها از سرعت های مختلف پشتیبانی می کند تا با کم و زیاد کردن سرعت در موارد خاص در مصرف برق صرفه جویی شود.
• با توجه به محل نصب هواکش آکسیال سقفی و همانطور که به آن اشاره شد، پشتیبانی از استاندارد آی پی می تواند یکی از نکات بسیار مثبت این هواکش ها باشد. با پشتیبانی از استاندارد آی پی 44 و بالاتر این هواکش ها در مقابل پاشیده شدن آب مقاوم هستند و با بالاتر رفتن عدد مقاومت در مقابل آب و گرد و غبار نیز بیشتر نیز می شود. وجود این استاندارد برای مناطق پر باران و همچنین مناطقی که در آن ها گرد و غبار زیاد است یک عامل برتری خواهد بود. همچنین مقاومت در برابر آب موجب می شود از سالم ماندن دستگاه در باران اطمینان حاصل کنید و هزینه تعمیر و یا تعویض نپردازید.
• با توجه به اینکه این هواکش ها موتور های پیشرفته تری دارند معمولا از استاندارد های مصرف انرژی بالایی استفاده می کنند و هر چند از موتور های قدرتمندی بهره می گیرند ولی مصرف انرژی پایینی دارند.
• این هواکش ها کاربری ها بسیار متنوعی دارند. از مدل های بسیار ساده ای که در منازل به عنوان پنکه سقفی استفاده می شوند تا مدل های صنعتی قدرتمند که در برابر نفوذ آب و گرد و غبار مقاوم هستند. شما می توانید بنابر نیاز خود و همچنین کاربری مورد نظر خود از میان مدل های مختلف این هواکش انتخاب کنید و مطمئن باشید در صورت انتخاب درست پشیمان نخواهید شد.
خرید و نصب هواکش آکسیال سقفی
تا این جای مقاله با هواکش آکسیال سقفی آشنا شدیم و برخی از ویژگی ها، کاربرد ها و همچنین برخی از مزایا و معایب آن را مورد بررسی قرار دادیم، حال در بخش پایانی مقاله قصد داریم نکاتی را راجع به خرید و نصب هواکش آکسیال سقفی ذکر کنیم. با توجه به اهمیت بالای موضوع تهویه چه در بحث صنعت و چه در بحث استفاده های خانگی، می بایست در خرید هواکش آکسیال سقفی دقت بالایی داشته باشیم. همواره باید در نظر داشت که خرید خود را از فروشگاه های معتبر انجام داد تا در خرید خود هیچ گونه مشکلی نداشته باشیم و بتوانیم یک تجربه خرید موفق را رقم بزنیم. پس از انجام خرید، نوبت به نصب هواکش آکسیال سقفی می رسد، در این مرحله نیز باید توجه داشت که نصب هواکش سقفی خود را به دست نصاب ها و تکنیسین های مجاز سپرد تا عملیات نصب هواکش سقفی به خوبی و با رعایت کلیه ی اصول ایمنی و استاندارد پیاده سازی شود