بررسی کلی تاریخچه و نحوه عملکرد هواکش سانتریفیوژ
اولین باری که از سیستم های تهویه ای گریز از مرکز اسمی به میان آمد مربوط به سال 1556 توسط جورج پاور بوده است که بعد گذر سالها و حمایت ها و تحقیقاتی که در این زمینه انجام شد در نهایت نمونه تکمیل شده طرح های قبلی، با نام هواکش سانتریفیوژ با تلاش های مهندسی به نام "الکساندر سابلوکف" در 1832، طراحی و به ثبت رسید. هواکش سانتریفیوژ وسیله ای مکانیکی برای حرکت هوا یا سایر گازها با زاویه ای از سیال ورودی است. هواکش سانتریفیوژ غالباً دارای یک محفظه مجاری جهت هدایت هوای خروجی بوده که در یک جهت خاص یا در داخل یک سینک گرما می باشند.
هواکش سانتریفیوژ در واقع همان سیستم های تهویه ای هستند که در موقعیت های گوناگون به کار گرفته می شوند. ظاهر هواکش سانتریفیوژ استوانه بوده که تیغه هایی بر روی "پروانه" آن قرار گرفته اند ساختار داخلی و پره های هواکش سانتریفیوژ به شکلی طراحی شده که هوای با زاویه نود درجه وارد و با همان درجه خارج می شود. بعد از آنکه جریانات هوایی وارد هواکش سانتریفیوژ شد، از بخش پروانه ای به پره ها رفته و با بیشتر شدن انرژی جنبشی، هوا به "انرژی فشاری" تغییر وضعیت داده و به این طریق حجم فشار را زیادتر می کند.
مقایسه مختصر از هواکش سانتریفیوژ از نظر کاربردی و ساختاری با نمونه های دیگر
آنها اغلب ارزان تر از فن های محوری بوده و در ساخت و سازها ساده تر هستند. از هواکش سانتریفیوژ در حمل و نقل گاز یا مواد و در سیستمهای تهویه ساختمانها و وسایل نقلیه استفاده می شوند. هواکش سانتریفیوژ همچنین برای فرآیندهای صنعتی و سیستم های کنترل آلودگی هوا مناسب هستند.
بخش های اصلی هواکش سانتریفیوژ عبارتند از:
- فن تهویه
- پروانه ها
- مجاری ورود و خروج
- محوری برای حرکت دادن
- دستگاهی برای حرکت دادن
سایر اجزای فرعی مورد استفاده هواکش سانتریفیوژ بسته به نوع و کاربردی که دارد، ممکن است شامل یاتاقان ها، اتصالات، دستگاه قفل پروانه، بدنه تخلیه پنکه، صفحه های مهر و موم شفت و غیره نیز باشد.
ساخت و استفاده از هواکش سانتریفیوژ چه مزیت هایی می تواند داشته باشد؟
این هواکش ها گزینه های محبوبی برای برنامه های مدرن امروزی برای انتقال هوا هستند. به دلیل طراحی ساده، هواکش سانتریفیوژ به راحتی و به سرعت ساخته شده که می تواند در هزینه های تولید صرفه جویی زیادی کند. هواکش سانتریفیوژ همچنین از ویژگی های آیرودینامیکی استثنایی برخوردار بوده و امکان بهبود جریان هوا در وسایل نقلیه و سیستم های HVAC را فراهم می آورد. طرفداران مختلف گریز از مرکز شایستگی های خاصی را ارائه می دهند اما در مجموع هواکش سانتریفیوژ بر خلاف طرفداران محوری، به نیازهای مختلف پروژه سود بیشتری می رسانند. در ادامه برخی از مزیت های دیگر هواکش سانتریفیوژ را بیان خواهیم کرد.
1. راندمان انرژی درجه یک: جریان هوای ثابت به هواکش سانتریفیوژ اجازه می دهد تا انرژی تولید کند که تا 84٪ بازده ایستا می یابد. این سطح راندمان بالاتر برای پایداری سیستم های هوای بزرگتر ایده آل است.
2. دوام بالا: هواکش سانتریفیوژ به اندازه کافی بادوام بوده تا به درستی در محیط هایی که امکان رخ دادن پدیده فرسایش هست، کار کند.
3. نگهداری آسان: ساختار هواکش سانتریفیوژ طوری طراحی شده که نظافت و تمیز کاری آن و همچنین مسایل مربوط به نگهداری آن به راحتی انجام پذیر است( برای تمیز کردن بخش های داخلی هواکش سانتریفیوژ مثل سطح موتور و دهانه های تهویه از یک درز کوچک نیز امکان پذیر می باشد).
4. هواکش سانتریفیوژ تطبیق پذیری بالای دارد به طوری که برای ترکیب های مختلف جریان هوا و فشار مفید هستند و می توانند چندین شرایط جریان هوایی از جمله هوای پاک، خشک و مرطوب را پردازش کند.
5. هواکش سانتریفیوژ در چندین اندازه برای استفاده در برنامه های متنوع طراحی شده اند، این هواکش ها برای استفاده در فضاهای تنگ یا مناطقی که دسترسی به آن دشوار است، انتخاب مناسبی خواهد بود.
6. هواکش سانتریفیوژ می تواند از اضافه بار جلوگیری کند: یکی از مزیت هایی که در مورد هواکش سانتریفیوژ وجود دارد، این است كه موتور آن اغلب بدون اخطار خاموش می شود. نه تنها یک فن بیش از حد بالقوه خطرناک است، بلکه می تواند از سرعت روند کاری شما به طور جدی کم کند و طول کلی فن را کوتاه کند.
7. هواکش سانتریفیوژ قابل تنظیم می باشند: به یاد داشته باشید که بسته به نیازهای خاص فضای شما و جریان هوا، می توانید یک هواکش سانتریفیوژ را به راحتی تنظیم کرده تا در مناسب ترین حالت باشد و بهترین عملکرد را داشته باشد.
مزیت ها و ویژگی هایی که در این تیتر از مقاله برای هواکش سانتریفیوژ ذکر شد، در صورتی تمام این ویژگی ها در آنها وجود خواهد داشت که هواکش سانتریفیوژ را از برندها و مراکز فروش معتبر خریداری کرده تا از استانداردهای لازم برخوردار باشند. در یک بررسی کلی درمورد قیمت هواکش سانتریفیوژ می توان گفت بسته به انواع و امکاناتی که ممکن است هر هواکش سانتریفیوژ داشته باشد قیمت ها متغیر خواهد بود. در پایان این مقاله برخی از مدل های هواکش سانتریفیوژ را به شما معرفی می کنیم:
- هواکش سانتریفیوژ دو سویه با "فوروارد دمنده".
- هواکش سانتریفیوژ پانصد بکوارد1400 که دارای سری های دو فاز و سه فاز هستند.
- هواکش سانتریفیوژ 630 "بکوارد"1400 دور 3 فاز.
هواکش سانتریفیوژ
هواکش سانتریفیوژ یکی از بهترین انواع هواکش های طراحی شده است. هواکش سانتریفیوژ هوا را از طریق قانون و نیروی گریز از مرکز به حرکت در می آورد و به همین خاطر است که از آن با نام هواکش گریز از مرکز نیز یاد می شود. هواکش سانتریفیوژ جزو محبوب و پرکاربردترین هواکش ها است. دلیل این امر را می توان در مورد اعتماد بودن، کارایی بالا، بهره وری بالا و سروصدای کم این نوع هواکش دانست. نکته قابل توجه در انواع هواکش سانتریفیوژ، نوع جریان هوا در آن ها است. برخلاف سایر انواع هواکش ها، هواکش سانتریفیوژ هوا را به صورت شعاعی از پروانه های خود به حرکت در می آورد. زاویه ورود و یا خروج هوا برابر با 90 درجه خواهد بود. به عبارت دیگر، فن سانتریفیوژ هوا را در جهت عمود بر محور گردش پروانه تخلیه میکند. همانطور که بیان شد، هواکش سانتریفیوژ یکی از محبوب و پرکاربردترین انواع هواکش است و همین امر سبب شده تا مدل های مختلفی از هواکش سانتریفیوژ نیز طراحی و تولید شوند. در ادامه این متن به معرفی انواع مختلف این هواکش ها خواهیم پرداخت و ویژگی های آن ها را به اختصار توضیح خواهیم داد.
هواکش سانتریفیوژ رادیال (با پروانه شعاعی)
هواکش سانتریفیوژ رادیال یکی از محبوبترین هواکش ها است، ولی با این حال معایبی نیز دارد که باعث می شود استفاده از آن در تمام محیط ها مناسب نباشد. برخلاف عموم هواکش های سانتریفیوژ که کارایی و بهره وری بسیار بالایی دارند، هواکش سانتریفیوژ رادیال جریان هوای چندان قوی و چشمگیری ایجاد نمی کند و همین یکی از معایب استفاده از این نوع هواکش است. بنابراین، استفاده از هواکش سانتریفیوژ رادیال برای محیط هایی که آلاینده زیادی وجود دارد و سرعت تولید آلاینده در محیط بالا است، مناسب نیست. از سوی دیگر، در مورد این نوع هواکش این مزیت را می توان در نظر گرفت که آن ها فشار هوا بالایی ایجاد می کنند. بنابراین، به همین خاطر است که از هواکش سانتریفیوژ رادیال در محیط های صنعتی و محیط هایی که گرد و خاک، گازهای مختلف و رطوبت بالایی دارند استفاده می شود. لازم به ذکر است که پایین بودن هزینه های مربوط به تعمیر و نگهداری هواکش سانتریفیوژ رادیال یکی دیگر از مزایای استفاده از آن ها است. استفاده از این نوع هواکش در طی طولانی مدت می تواند صرفه جویی چشمگیری در هزینه های مربوط به نگهداری هواکش در شرکت، کارخانه و یا کسب و کار شما ایجاد کند.
هواکش سانتریفیوژ فوروارد (با پروانه خم به جلو):
به صورت بسیار خلاصه، می توان بیان داشت که در هواکش سانتریفیوژ فوروارد، انحنای تیغهی پروانه به سمت جلو است و به همین خاطر است که هواکش فوروارد نامیده می شود. جهت حرکت این پروانه ها در جهت حرکت عقربه های ساعت هستند. اصلی و کلیدی ترین ویژگی این نوع هواکش، نوع پروانه های آن است و همین شکل خاص آن ها باعث ایجاد تفاوت و کارآیی های خاص این نوع هواکش سانتریفیوژ می شود. طراحی خاص پروانه های هواکش سانتریفیوژ فوروارد باعث می شود تا خروج هوا به صورت خطوطی مماس بر فن انجام شود. این نکته را نیز مد نظر داشته باشید که این نوع هواکش خود شامل دو دسته « هواکش سانتریفیوژ تک ورودی» و « هواکش سانتریفیوژ دو ورودی» می شود.
هواکش سانتریفیوژ بکوارد (با پروانه خم به عقب):
هواکش سانتریفیوژ بکوارد نیز همانند سایر انواع هواکش، وظیفه تهویه محیط را به عهده دارد. همانند سایر هواکش های سانتریفیوژی، در هواکش سانتریفیوژ بکوارد نیز جریان هوا به صورت شعاعی از پروانه فن خارج می شود. هم زمان با شروع به کار هواکش سانتریفیوژ بکوارد، بر روی تیغه های پروانه اختلاف فشار ایجاد می شود. سازوکار این اختلاف فشار به این طریق است که در سمت محدب تیغه های پروانه این نوع هواکش، فشار مثبت ایجاد شده و هوا با حرکت تیغه ها به سمت بیرون جریان پیدا می کند. از سوی دیگر، سمت مقعر تیغه های فن بکوارد نیز با چرخش خود منجر به ایجاد فشاری منفی می شود. در این شرایط مقدار هوایی که در فاصلهی بین تیغهها جمع شده است توسط بخش محدب به سمت بیرون هدایت میشود.