جوشکارها هر روزه در معرض ذرات بسیار مضر و خطرناکی هستند که در کنار جوشکاری تولید می شوند.
دستگاه تصفیه دود جوشکاری
استفاده از دستگاه تصفیه دود جوشکاری یکی از مهم ترین و اساسی ترین تجهیزاتی است که هر جوشکار و یا هر کارگاه جوشکاری باید از آن استفاده کند. جوشکارها هر روزه در معرض ذرات بسیار مضر و خطرناکی هستند که در کنار جوشکاری تولید می شوند. بسیاری از این ذرات بسیار ریز بوده و قابل تنفس هستند. بنابراین به راحتی وارد شش ها می شوند و باعث بروز بیماری های وخیمی همچون سرطان می شوند. خطر این ذرات تنها متوجه جوشکارها نیست، بلکه افرادی که در نزدیکی آن ها هستند هم در معرض این خطر قرار دارند. دستگاه تصفیه دود جوشکاری در انواع و مدل های مختلفی عرضه می شود و قادر است دود ناشی از جوشکاری را سریعاً دمیده و مانع ورود آن به سیستم تنفسی افراد می شود. در مورد ماهیت دود و ترکیبات حاصل از جوشکاری جالب است بدانید که تنها ۵ درصد آن ها از جنس فلزی هستند که آن را جوش می دهید. 95 درصد این دود، ناشی از واکنش سیم جوش مورد استفاده شما است. در ادامه این متن به معرفی انواع مختلف دستگاه تصفیه دود جوشکاری و مزایای استفاده از آن ها خواهیم پرداخت.
چرا باید از دستگاه تصفیه دود جوشکاری کنیم؟
همانطور که بیان شد، ذرات ریز موجود در دود جوشکاری از طریق دهان و بینی وارد بدن شما می شوند. بسته به فلزی که آن را جوش می دهید، این ذرات ممکن است شامل این مواد و یا گازها باشند: اکسید آلومینیوم، اکسید آهن، اکسید منیزیوم، اکسید منگنز، اکسید نیکل و کبالت، اکسید کروم، اکسید مولیبدن، فلورید، اکسید سرب، اکسید مس، اکسید نیتروژن، نیتروژن دی اکسید، کربن مونواکسید و ازون می شود. تنفس این گازها بسیار خطرناک بوده و ممکن باعث بیماری هایی همچون سرطان ریه، انواع آلرژی ها، آسیب به بینی و قوای چشایی، آسیب به گلو و یا سایر مسائل مرتبط شوند.
مدل های مختلف دستگاه تصفیه دود جوشکاری
به صورت کلی، 4 نوع مختلف از دستگاه تصفیه دود جوشکاری را می توان معرفی کرد. تمام این مدل ها هدفی مشترک را دنبال می کنند، ولی با توجه به ویژگی های خاصی که دارند، از هرکدام از آن ها در مکان ها و با کاربری های مختلفی مورد استفاده قرار می گیرند.
1-دستگاه تصفیه دود جوشکاری محیطی
این دستگاه ها برای تصفیه دود جوشکاری در محیط ها و کارگاه های بزرگ کاربرد دارد. در این شرایط تمام سقف مانند یک هواکش بزرگ عمل می کند و جریان هوا را به سمت خود می کشد. بنابراین، در هر کجای محیط که جوشکاری انجام بدهید، دود را سریعاً به سمت بالا می کشد تا وارد سیستم تنفس شما نشود.
2-دستگاه تصفیه دود جوشکاری از مبدا
مدل های مختلف دستگاه تصفیه دود جوشکاری قابل حمل چنین ویژگی ای دارند. البته این ویژگی مخصوص مدل های قابل حمل نبوده و دستگاه های ثابت هم از آن استفاده می کنند. در این مدل، یک بازو از دستگاه خارج شده و در نزدیکی محل جوشکاری قرار می گیرد. این بازو همانند لوله یک جارو برقی، دود ناشی از جوشکاری را مکیده و وارد دستگاه تصفیه دود جوشکاری می کند. شاید بتوان اذعان کرد که این مدل از دستگاه ها، بیشترین کارایی را دارند.
3-دستگاه تصفیه دود جوشکاری با محفظه
هنگامی که تخلیه دود بلافاصله و مانند مدل قبلی ممکن نیست، بهترین حالت استفاده از این مدل است. در این مدل ها، جوشکاری در محیطی محصور انجام داده می شود تا گاز در کل فضا پخش نشود. عملکرد این مدل بی شباهت با عملکرد هود آشپزخانه نیست. هنگام استفاده از این مدل، جوشکاری را باید در زیر فضایی مشخص انجام دهید. در این فضا مکش وجود داشته تا دود سریعاً وارد دستگاه تصفیه شود. تفاوت عمده این مدل با مدل های محیطی را در محدوده قابل پوشش آن ها می توان دانست.
4-دستگاه تصفیه دود جوشکاری از طریق میز کار
با تهیه این مدل از دستگاه تصفیه دود جوشکاری، شما جوشکاری را روی یک میز کار مخصوص انجام می دهید. میز کار شما در واقع به دستگاه اصلی متصل است و دود ناشی از جوشکاری را دمیده و به دستگاه اصلی منتقل می کند.